Over Zuyd
over zuyd

Onze ambities, onze focus en onze thema's

Zuyd Hogeschool is een ambitieuze hogeschool in het hart van Europa met drie kernactiviteiten: onderwijs voor studenten, onderzoek voor bedrijven en instellingen, en trainingen en opleidingen voor professionals. Sinds jaar en dag staan diverse opleidingen van ons in de top van de keuzegidsen. Dit komt onder andere door de persoonlijke aandacht voor onze studenten en onze relatieve kleinschaligheid. Bovendien werken wij over de grenzen van vakgebieden heen intensief samen met bedrijven, (kennis)instellingen en overheden. Dit, omdat wij ervan overtuigd zijn dat het in de 21e eeuw niet alleen om kennis gaat, maar ook om het vermogen die kennis in praktijk toe te passen.

Met 14.000 studenten, 50 bachelor-, master- en Associate Degree-opleidingen, 12 vestigingen in 3 steden, 28 lectoraten, gemiddeld 7.000 stages en 2.500 afstudeerprojecten per jaar, én met een voorgeschiedenis die ruim 100 jaar terug gaat, is Zuyd sterk verankerd in Limburg en de Euregio Maas-Rijn. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de economische en maatschappelijke ontwikkelagenda van deze regio.

Onze focus

De activiteiten van Zuyd draaien om ‘Passie voor ontwikkeling’. Wij willen zoveel mogelijk studenten opleiden en ervoor zorgen dat zij over de kennis, inzichten en vaardigheden beschikken waar de regio behoefte aan heeft. Om deze ambitie waar te maken, hanteren wij de volgende drie uitgangspunten:

 • Passie voor de ontwikkeling van studenten
  Onze studenten voelen zich tijdens hun studie gesteund, gezien en gehoord.
 • Onderzoek integreren in onderwijs
  Opleidingen en lectoraten werken samen aan hoogwaardige opleidings- en onderzoeksprogramma’s die betekenisvol zijn voor onze studenten en regio.
 • Onderwijs verankeren in de praktijk
  Studenten worden gemotiveerd voor hun beroep en kunnen met kennis van de praktijk gemakkelijk aan de slag op de (regionale) arbeidsmarkt.

Onze thema’s

Zuyd wil samen met partners en de Brightlands-campussen invulling geven aan de uitdagingen waarvoor de regio staat. Op basis daarvan én vanuit onze expertise en kracht, stellen wij vier thema’s centraal. Deze thema’s krijgen een multidisciplinaire aanpak en sluiten aan bij de belangrijke transitieopgaven van de regio.

 • Het versterken van de vitaliteit en participatie van de bevolking, ondersteund door innovatieve technologie.
 • Het stimuleren van het slim gebruik van data door huidige en toekomstige professionals, vakgebieden en omgeving, organisatie en bedrijfsleven.
 • De merkbare bevordering van de leefbaarheid en vitaliteit van de woonomgeving, met focus op de regio Parkstad.
 • Klimaatneutraal produceren, met focus op Chemelot.

Academies

De verbinding tussen onderwijs, onderzoek en praktijk organiseren wij in academies. Hier ontwikkelen onze studenten zich tot professionals met actuele en relevante kennis en vaardigheden. Er zijn 29 academies. In een academie werken kleine teams van docenten die samen verantwoordelijk zijn voor het behalen van resultaat. In elk team is er ruimte voor verschillende functies op diverse niveaus, en voor een taakverdeling die past bij de competenties en ambities van collega’s in een team.

Diensten

Zeven diensten ondersteunen het onderwijs binnen Zuyd: Studentzaken, Onderwijs en Onderzoek, Human Resources, Finance and Control, Marketing en Communicatie, Facilitair Bedrijf, en Bestuursdiensten, elk onder leiding van een directeur. Zij hebben als belangrijke taak om studenten en docenten te ontzorgen, zodat zij zich kunnen focussen op de ontwikkeling tot professional.

Kijk voor meer informatie, feiten en cijfers en jaarverslagen op www.zuyd.nl.

Deel deze pagina Share this page

Blijf op de hoogte!

Open sollicitatie

Hoe is het om te werken bij Zuyd?

Maak Job Search Agent
Zuyd Hogeschool gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.