Collega's aan het woord
Lees meer over Eric van de Luijtgaarden

Eric van de Luijtgaarden

Lector Europees burgerschap en proactieve rechtspleging

Juristen moeten niet als een soort brandweer te hulp worden geroepen als de zaak volledig in de fik staat en de ellende niet meer valt te overzien, maar veel eerder. Dan kun je heel wat misère voorkomen. Dat is dus proactieve rechtspleging. “Ik maak het niet vaak mee dat mensen blij zijn na afloop van een proces – ook degene die wint niet. Procederen kost geld, emoties en relaties.”

Titel

Lectoren zijn vaak uithangborden van een hogeschool: ‘Kijk ons eens, wij doen ook onderzoek!’ Best, vindt Eric van de Luijtgaarden, maar wat hem betreft staat het onderzoek van zijn lectoraat vooral ten dienste van de kwaliteit van het onderwijs. Zoals bij Zuyd Legal Lab, een soort hotelschool voor juristen. Het is een leerwerkbedrijf waarin studenten werken aan concrete opdrachten en onderzoeken voor bedrijven en organisaties. “Laatst moest een van onze studenten voor het eerst procederen. Slapeloze nachten, bloed, zweet en tranen. Als je hem naderhand hoorde vertellen over zijn rol in de verdediging, prachtig! Daar doe je het voor.”

Zuyd is de derde hogeschool waar Eric van de Luijtgaarden werkt. En de prettigste. “Het is lastig uit te leggen waar hem dat precies in zit. Toch Limburg? De menselijke maat? Misschien het feit dat je hier kunt excelleren in wat belangrijk is voor jou. Zo van: heb je een idee met een goed verhaal? Doe dat dan maar.”

Laatst moest een van onze studenten voor het eerst procederen. Slapeloze nachten, bloed, zweet en tranen. Als je hem naderhand hoorde vertellen over zijn rol in de verdediging, prachtig! Daar doe je het voor.
Eric van de Luijtgaarden

Blijf op de hoogte!

Open sollicitatie

Hoe is het om te werken bij Zuyd?

Maak Job Search Agent
Zuyd Hogeschool gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.